Бойците от Националната гвардия на Украйна, които охраняваха атомната електроцентрала в

...
Бойците от Националната гвардия на Украйна, които охраняваха атомната електроцентрала в
Коментари Харесай

Мистерията с пленените украински войници в Чернобилска АЕЦ се заплита

Бойците от Националната армия на Украйна, които охраняваха атомната електроцентрала в Чернобил и бяха отведени от съветските окупатори, в този момент може би се намират в Русия и Беларус.

За това оповестява брачната половинка на един от пандизчиите, заяви пресслужбата на " Енергоатом ", представена от УНИАН.

По-специално, пандизчиите може да се намират в съветския град Смоленск и беларуския Брагин.

Според дамата те гладуват и не им дават вода. Освен това не се знае нищо за здравословното им положение, само че най-вероятно националните гвардейци се нуждаят от здравна помощ.

" Семействата на националните гвардейци са обезпокоени от нечовешкото отношение към военнопленниците и упорстват те да се завърнат вкъщи допустимо най-скоро! С тези си дейности Русия грубо нарушава Женевската конвенция за военнопленнициte ", обявиха от компанията.

Както заяви УНИАН, на 24 февруари 2022 година, по време на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, беше обявено, че съветските военни са завладяли атомната електроцентрала в Чернобил.

На 9 март военните дейности доведоха до прекъсване на външното зареждане на електроцентралата, належащо за безвредното предпазване на отработеното гориво. Включени бяха спешни дизелови генератори. Международната организация за атомна сила загуби връзка със системите за наблюдаване на Чернобил. Външното електрозахранване е възстановявано на няколко пъти от служащите на Укренерго, само че още веднъж е прекъсвано от окупаторите.

След повече от три седмици, вечерта на 20 март, е извършена частична ротация на личния състав.

Преди да изоставен, окупаторите разграбват АЕЦ " Чернобил ": открадват чайници, кафемашини и компютри, наред с други неща. Те водят със себе си и група пленени членове на Националната армия.

На 2 април експлоатационният личен състав на атомната електроцентрала в Чернобил издигnа украинско знаме над централата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР